giris.jpg

Site-specific installation view, Room 1, Angle 1, 337.13 ft² Ortaköy Orphanage, Istanbul, 2014

Mekana özgü enstalasyon görüntüsü, Oda-1,Açı-1, 337.13ft2, | 2014


When it rains, water-absorbing yellow fabric below the ceilings absorbs the water. In the middle, the fabric carries a steel sphere, which gathers water in the same spot, then it drops right into the top of conglomerated salt and shapes it.

Yağmur yağdığında tavanın altındaki sarı, su emici kumaş yağmur suyunu emer. Kumaş, ortasında taşıdığı çelik küre sayesinde suyu orta noktasında toplar. Ardından su kumaşın hemen altında bulunan tuz kümesinin tam üzerine damlayarak onu şekillendirir.

Hare embraces water dripping from the leaking roof of an historical orphanage building to create a process-oriented installation, which incorporates, salt, basins, fabric, and a steel sphere. The fabric stretched under the roof absorbs the water, and collects it around a central spot by the help of a steel sphere.

As water starts dripping, piles of salt gathered on the ground are slowly shaped. This delicate cycle is accentuated by blue light, which resembles an artificial atmosphere highlighting the interplay of circular patterns found in nature with the industrial forms of the building.

Hare, tarihi bir yetimhanenin akıtan tavanından damlayan su ve ona eşlik eden tuz, leğen, kumaş ve çelik küreden oluşan süreç odaklı bir yerleştirmedir. Tavanın altına gerilen kumaşın emdiği su, merkezde bulunan çelik küre sayesinde tam ortada toplanır. Su damlamaya başladığında yerde bulunan tuz yığını yavaşça şekillenir. Bu hassas döngü doğada bulunan döngüsel yapılarla binaların endüstriyel formlarının karşılıklı etkileşimini vurgulayan ve yapay bir atmosferi andıran mavi ışıkla açığa çıkar.

2014

 

STILLS

 

INSTALLATION VIEWS

 

ARTIST TALK

Within the maze of İstanbul’s history, the building carries many stories - layers of transformation and traces of forced change. The place where I will install my work exposes these dramatic interventions. The traces of this forced change can be read both in exterior and interior surfaces, from floor to ceiling. The energy in the building evokes a sense of abandonment and lingering as modifications physically fall apart over time. Thus, the work centers on an experience within the space that reflects the alteration and adjustment.

By installing part of my work with translucent and transparent elements, I aim to connect with the space’s history and extract the influence of the stories absorbed by the structure, and examine the effects of sudden changes made on the building in each period. Additional walls obscure part of the building’s round shape, windows are concealed with concrete and the floor is covered with blue tiles.

I intend to emphasize the building’s roundness and complete the half circle to highlight revolving and repeating circular and spiral forms, often found in nature in contrast to human-made industrial forms.

As the water drips from the roof and creates pools on the floor, I will create an installation, embracing the water. By coating the windows with blue gelatin to create an atmosphere of sky and water while exhibiting the images which evoke the earth and soil, I will focus on the contrast between nature and urban structures.